Saturday, March 1, 2014

Preparing For Fatherhood

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera.

Kalau korang baca title, mesti korang pikir "Apak awal gile nak preparenya pun!" Ahahaha xD Well, it's never too early to start eh?

Terlebih dahulu, kepada sesiapa yang belum tahu atau sengaja buat tak tau, isteri aku, Yuyu Zulaikha, dah 7 minggu pregnant, alhamdulillah! Kalau aku imbas balik pada 2 tahun yang lalu, aku yang time tu memang takkan bersedia atau expect yang lagi 2 tahun aku akan jadi seorang ayah. Tetapi sekarang, insyaAllah aku bersedia...

Seminggu selepas kitorang berkahwin, dah habis kenduri bersanding di Perak pada 22hb Disember, Yuyu dah start rasa demam dan cepat letih. Pada mulanya, aku ngan Yuyu rasa macam mungkin sebab penat kot ngan kenduri pe semua tu. Dah la habis kenduri tu, kitorang merantau ke Cameron Highland dan Johor sebab nak melawat saudara-mara selama seminggu!

Time kat Cameron Highland. Tu ha Yuyu tengah cover sakit wekkk!

Lepas balik dari perjalanan panjang kitorang tu, kitorang balik ke rumah mama aku kat Sungai Buloh. Lepas tu, hah, kitorang ape lagi, tidor terbungkang la hahaha xD Ingatkan dengan cukup rehat tu, Yuyu bleh la recover dari sakit-sakit die tu. Tapi melarat lak, makin teruk. Aku pun suspect yang die ni pregnant la! Punyalah happy macam dapat pulut, belum ape-ape lagi dah citer kat mama ngan adik-beradik! Happynya!! :')

Pasrah. Rupanya false alarm... Bile buat pregnancy test, turns out negative. Kitorang rasa hampa sangat-sangat. Bile jumpe doktor pun, die explain la yang Yuyu sakit-sakit tu sebab lama sangat penat dan tak cukup rehat. Takda rezeki. :'(

14hb Februari, pagi kat rumah mama. Yuyu bangun-bangun je, takda selera nak breakfast. Pedih ulu hati katanya. Aku pun google la remedy untuk pedih ulu hati ni. Banyak lak yang tulis pasal pedih ulu hati ketika hamil. Aku pun bagitau Yuyu yang aku rasa die maybe pregnant, die tak caya. Sebab taknak beri harapan katanya. Takpe la, aku pun bawak la die g beli pregnancy test untuk nak confirmkan tekaan aku tu. Lepas tu balik, aku pun mandi la siap-siap nak g solat Jumaat. Tiba-tiba aku dengar Yuyu menjerit kuat gile. Rupa-rupanya test tadi tu POSITIVE!!!

Dalam waktu tu, my manly tears pun meleleh je. Alhamdulillah! I'm gonna be a dad!! Tak caya punya pasal, lepas solat Jumaat, pergi lagi kedai beli lagi 2 pregnancy test. Kaya kedai tu. Dengar cerita terus tutup seminggu. xD

Dua-dua test tu pun positive! Wahhh!!
Rupanya dah 5 minggu lebih dah pregnant time kitorang test ni!

Kitorang punyalah excited, terus la nak pergi beli barang baby pe semua. Tapi mama tak bagi, katanya orang tua-tua kata tak elok beli awal-awal. Wekk :'( Kitorang pun pergilah buat check-up kat hospital. Pergi ke Gombak Medical Center la, Pusrawi la, KPJ la. Sebab nak cari yang terbaik untuk Jet Junior ni hehe (okay dah bagi nama timangan, Jet Junior) xD


Gambar ultrasound waktu kat Pusrawi. Kecik je Jet Junior alahai xD

Aku tak sabar nak tau die laki ke perempuan, kembar ke. Tapi apa-apa pun, aku bersyukur dengan rezeki yang Allah SWT kurniakan pada aku dan juga isteri aku, tak kira la jantinanya laki atau perempuan. Aku mohon kepada para pembaca sekalian doakan kami dan kandungan ya!

Dan juga kepada isteriku yang tercinta, you know I will always be there for you, baby. I love you. ♥


Terima kasih kepada pembaca sekalian, kalau tak best ke ape ke, jangan segan-segan komen. InsyaAllah, kalau dapat feedback positive, aku akan update blog sekerap mungkin. Wuuhuu!

Until then, sayonara!

Assalammualaikum.

39 comments:

  1. yeyeahhh.. be healthy and safe jet junior!!
    to parents to be, wish u guys all the best.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah! Amin!

      Terima kasih byk2 ya! ;)

      Delete
  2. congrates!!!
    happy parent-to-be =)

    ReplyDelete
  3. sue adnan : Thank you! We are very much happy hehehe!

    ReplyDelete
  4. Waaaaaaa
    TAHNIAHHHHHH !!!!

    tak sabar nak kawenggggg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih !!

      Cepat-cepat kawengg!! ^_^

      Delete
  5. tahniah bro..blogger jugak laki yuyu ni rupanya..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih,bro!

      Ahaha baru je blogging ni. saje nak berkongsi ;)

      Delete
  6. Alhamdulillah.. tahniah!
    Jaga Yuyu baik2..
    Semoga semuanya selamat dibawah lindungan Allah SWT. Amin. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih! InsyaAllah saya akan jaga Yuyu sebaik mungkin.

      AMIN !! ^_^

      Delete
  7. Congrats Jet! Awal2 pregnancy ni, jgn bg Yuyu lasak2 sgt. Jgn gaduh2 and stress sbb bad for baby. Jgn bg Yuyu tgk benda bukan2 mcm gmbr hantu ke, alien ke, gmbr org accident ke. Ok!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, terima kasih! Yeapp, dun worry! I'm taking good care of her ^_^

      You should too, since you're pregnant too, Zaty! Congrats, you're gonna be a mother real soon!

      Delete
  8. Congrats Jet! Awal2 pregnancy ni, jgn bg Yuyu lasak2 sgt. Jgn gaduh2 and stress sbb bad for baby. Jgn bg Yuyu tgk benda bukan2 mcm gmbr hantu ke, alien ke, gmbr org accident ke. Ok!

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah...tahniah ye onejet n yuyu comel....:)
    Jaga yuyu n baby....

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum.. alhamdullilah. syukur, murah rezeki kalian. jaga emosi yuyu baik2 tau. kena layan dia macam princess. heheee prepare barang baby bila dah masuk 3rd trimester la atau lagi bagus bila dah confirm jantina. hehehe scan jantina boleh buat 24weeks - 30weeks tau.. happy for you guys~~~

    ReplyDelete
  11. tahniah jet n yuyu.. hope dpt baby comel.. :)

    ReplyDelete
  12. Tahniahhhhhhhhh Yuyu and Husband....seronok tau bila father to be yang update entry....seriously seronok tau bila pertama kali dapat tahu, dapat hidu perangai isteri yang pelik....Jet Junior, Umi qi doakan semoga kamu membesar dengan sihat dan dipermudahkan lahir ke dunia ini dengan baik ye...

    Umi Qi ada entry-entry tentang pregnant dan info ttg pregnant sebelum ini...leh baca disini...scroll ke bawah http://heartstoryteller.blogspot.com/search/label/Pregnant%20Julia

    ReplyDelete
  13. onejet,jaga nek kita leklok ehhhhhhhhh ;')

    ReplyDelete
  14. Tahniah Onejet dan Yuyu.
    Best nyer baru je kawin dah nak dapat baby.Kita ni dah hampir setahun kawin belum ada rezeki lagi...huk.huk.huk.sedih dan happy with both of you.

    ReplyDelete
  15. Alhamdulillah tahniah...jaga yuyueklok...sumbat segala makanan bkhasiat bagai bg yuyu dan baby sihat bertenaga dan membesar bagaikan juara...

    ReplyDelete
  16. Woww...its make my tears down too..terharu jugak...

    Alhamdulillah rezki both of u awal..jaga baby bebaik..aminnn

    ReplyDelete
  17. Woww...its make my tears down too..terharu jugak...

    Alhamdulillah rezki both of u awal..jaga baby bebaik..aminnn

    ReplyDelete
  18. tahniah...daddy to be..erk? biase duk sebut mommy to be je..hehehe...

    ReplyDelete
  19. tggu 20 mggu dpt tgk kaki tgn pastu dgn gerak2 semua...lg hepy !!! siap leh tau jntina kalo tk salah

    ReplyDelete
  20. Salam...tahniah untuk Jet dan Yuyu.....Semoga mendapat anak yang soleh/solehah. Yuyu dah boleh start amalkan membaca Surah Maryam, Surah Luqman, Surah Yusuf, Surah Hujurat, Surah Yaasin, Surah At-Taubah dan Surah An-Nahl.

    Sis Kay

    ReplyDelete
  21. Alhamdulillah..congrats...moga2 bby n ibu bby sihat, dan selamat melahirkan... smoga mndpt ank yg soleh/ solehah. ameen.

    ReplyDelete
  22. Tahniah abang one jet ! Saya tumpang happy for kak yuyu sekali. suka punya suka baca belog dia.

    ReplyDelete
  23. hope everything goes well to kak yuyu, abg onejet and family :)

    ReplyDelete
  24. soo sweet ! :)
    hope all will be great n alright :)

    ReplyDelete
  25. Tahniah ye..jga Yuyu n baby baik2

    ReplyDelete